maandag 28 december 2009

aftellen

Eerst telden we af in maanden, toen in weken, nu in dagen.
Nog maar vijf dagen en dan vliegen we naar Bangladesh. De kerstboom is weer afgetuigd. Onze portefeuilles op ons werk hebben we overgedragen. Onze to-do-list heeft nog maar een paar open vakjes, waar nog geen vinkje staat. Onze koffers staan al een tijdje in het zicht, die gaan in de komende dagen gevuld worden. We zeggen mensen gedag.
De reis komt nu echt dichtbij.
Door alle drukte raakte onze passie af en toe op de achtergrond. Maar de laatste tijd is dat anders. Een TV-programma, een gesprek met een collega-Azië-ganger, mensen die met ons meeleven, mensen die hun respect uitspreken voor wat wij doen, allerlei kleine en grotere gebeurtenissen en ontmoetingen inspireren en motiveren ons voor deze reis.
We zien er naar uit. Fijn dat jullie met ons meelezen en meeleven.

zaterdag 19 december 2009

Contrasten

Het is bijna niet voor te stellen dat het op dit moment hier in Nederland echt winter is met temperaturen van -10 terwijl het in Bangladesh en Sri Lanka op hetzelfde moment +29 is! Wat een verschil.

Over precies 2 weken vertrekken we op dit tijdstip richting Düsseldorf. De kinderen brengen ons weg. Schiphol zou dichterbij zijn maar dan zouden we via London moeten vliegen en dat maakt de reistijd (nog) veel langer. Allerlei opties zijn bekeken maar in de ‘nachtelijke uren’ reizen gaf nog de beste aansluitingen. Van echt slapen zal niet veel komen verwachten we!

Het is wel een raar idee dat we, te midden van allerlei drukte rondom de komende Feestdagen, ook bezig zijn met allerlei geregel rondom ons vertrek. De koffers staan (leeg) in de slaapkamer terwijl de kerstcadeautjes zich onder de kerstboom verzamelen. De To Do List helpt enorm want onze harde schijven in ons hoofd raken aardig vol.

Of onze mobieltjes daar werken is nog onduidelijk. In Sri Lanka verwachten we van wel want Sioe Sin is afgelopen zomer op vakantie geweest in Sri Lanka en zij had bereik. Maar zij trok rond en wij zitten in de heuvels. We moeten het afwachten. We gaan in ieder geval hard ons best doen om contact met Nederland te houden.

Tijden

Op onze computer hebben we drie klokken staan. Ze geven de tijd aan die het op dat moment is in Nederland, in Bangladesh en in Sri Lanka. In Bangladesh is de tijd 5 uur later en in Sri Lanka 4,5 uur later. Met opbellen en sms-jes is dit wel handig om te weten!

Ons reisschema:
2 januari 2010: 20.45 uur vertrek naar Dhaka (Bangladesh) met een overstap in Dubai. Aankomst in Dhaka op 3 januari om 16.15 uur lokale tijd. Dan is het in Nederland 11.15 uur
7 februari: 02.40 uur vertrek naar Colombo (Sri Lanka) met een overstap in Kuala Lumpur (Maleisië) en een tussenlanding in Singapore. Aankomst in Colombo 17.45 uur.
25 maart: 02.55 uur vertrek uit Colombo en na een overstap in Dubai zullen we in Dusseldorf aankomen om 12.50 uur.

zondag 13 december 2009

logeren bij Bangladesh Nazarene Missions

Wat kan een simpel mailtje toch veel goed doen!

Gisteravond kregen we een mailtje van onze contactpersoon in Duitsland, Hermann Gschwandtner, namens onze kerk in Bangladesh. Hij vertelde ons tot in detail, wat we moesten doen, bij aankomst in Dhaka. We weten nu in welke rij wel , en vooral in welke rij we niet hoeven te staan. Gewoon er langs lopen volstaat, zeker als je een das om hebt... Niet vergeten een das in mijn handbagage te doen! Wat ook heerlijk is, is dat we worden opgehaald van het vliegveld. De eerste nachten verblijven we in het guesthouse van de Bangladesh Nazarene Missions. Dat is in ieder geval geregeld.

we mogen Bangladesh in

De afgelopen week hebben we aan onze to-do-list gewerkt. Het meest bijzondere was toch wel een uitstapje naar Bangladesh in Nederland.
We zijn even in Bangladesh geweest. Op de ambassade in Den Haag om precies te zijn. Om onze visa aan te vragen en op te halen. We hadden mooie uitnodigingsbrieven van de Bangladesh Nazarene Mission en een klein stapeltje ingevulde formulieren. Aan het eind van de dag kregen we onze paspoorten terug, met mooie visa er in. We mogen ook het "echte" Bangladesh in.

vrijdag 4 december 2009

To Do List

Oeps wat is die lijst lang. Drie maanden weg van huis, kerk en werk brengt allerlei geregel met zich mee. Behalve het afronden van taken en overdragen van werkzaamheden moeten er ook voorbereidingen voor de reis getroffen worden. Dat varieert van het boeken van de vliegtickets tot het kopen van DEET tegen insectenbeten en nog een heleboel er tussenin.

Al langer werken we met lijstjes op papier, in de computer en veel lijstjes in het hoofd. Vandaag een heuse To Do list gemaakt. Over 4,5 week is ons vertrek al. Te laat begonnen? Nee, maar veel dingen kun je gewoon niet lang van tevoren regelen. Volgende week hebben we een week vakantie en gaat er aardig wat afgevinkt worden van wat op de To Do list staat. We gaan onder andere naar de Ambassade van Bangladesh om onze visa te regelen. We sturen liever geen paspoorten op en gaan “live”. Een bezoek aan de tandarts om de vullingen te laten checken want liever geen tandprobleem in het verre oosten. Reisvaccinaties halen want we willen graag gezond blijven en geen tropische ziektes opdoen. Hééél veel DEET gaan we kopen en een geïmpregneerde klamboe want er vliegt van alles in die landen en we willen zoveel mogelijk voorkomen dat we Malaria, Dengue of Japanse Encefalitis oplopen. Een stel lichtgewicht koffers op 4 wielen staat ook op de lijst. 20kg mogen we meenemen en dat is in de praktijk niet veel. In Banglasdesh en Sri Lanka is het warm in de tijd dat wij er zijn maar aangezien er ook hoogteverschillen zijn kan het ’s avonds behoorlijk afkoelen. We gaan nog na of er een kledingcode is. We willen ons graag aanpassen want opvallen doen we waarschijnlijk toch al.

Corry hoopt dat er nog ruimte is om wat pakken koffie mee te menen. Want helaas in de Lonely Planet staan hier geen gunstige berichten over een een echt hollands bakkie op ‘speciale’ momenten is toch wel aantrekkelijk. Gelukkig is er wel veel thee want in Sri Lanka vertoeven we temidden van de theeplantages.

Wat gaan we nog meer regelen? Een andere telefoonabonnement afsluiten en een telefoon met Dual Sim kopen. Een nieuwe laptop is gisteren afgeleverd en alle gegevens moeten overgezet. De post moet doorgestuurd en bekeken worden want rekeningen moeten betaald worden! Zorgen dat we kunnen telebankieren vanuit de internet-café’s die we hopelijk zullen tegenkomen.

Kortom zo’n To Do List is noodzakelijk en handig en het geeft ook een goed gevoel om ‘vinkjes’ te kunnen zetten ;-)


donderdag 26 november 2009

geen roos zonder doornen


Wij hebben een prachtige bos rozen gekregen: rode rozen op lange stelen. We ronden allerlei zaken af, en dit was de eerste. De functie van coördinator pastoraat in de kerk, die we min of meer samen uitvoerden, leggen we neer. Omdat we 3 maanden niet bereikbaar zijn, en dus niet kunnen coördineren.
De bos is prachtig. Maar wat de rozen bijzonder maakt, zijn de kaartjes die er aan zitten. De persoonlijke woorden van de mensen met wie we samen in het team zitten, raakten ons hart.
De roos symboliseert ook wel een beetje onze dubbele gevoelens over ons verblijf in Azië: het is vooral prachtig en erg waardevol om dat te mogen doen. Tegelijk zitten er een paar pijnpuntjes aan vast. We zullen veel mensen missen, in de eerste plaats onze kinderen. En we kunnen sommige taken die we erg fijn vinden, niet meer uitoefenen.

woensdag 14 oktober 2009

Bangladesh en Sri Lanka

Vandaag hebben we gesproken met Hermann Gschwandtner over hoe ons verblijf in Azië er uit zou kunnen zien. Hij geeft namens onze kerk leiding aan Zuid-Oost Azië, zowel Bangladesh als Sri Lanka vallen onder zijn verantwoordelijkheid. De CDC's zijn vooral in afgelegen dorpen. Voor de dokters van het land zelf is het erg onaantrekkelijk om daar te werken, die zijn er zo wie zo te weinig en zitten vooral in de stad.
We zullen daar pas zien wat we kunnen doen voor deze mensen, de armsten onder de armsten. We zouden een soort spreekuur kunnen houden in de dorpen. De kerk wil ook multivitaminen en ontwormingskuren daar uitdelen. Nazarene Compassionate Ministries, de hulpverleningsorganisatie van onze kerk, gaat kijken of ze daarvoor kunnen zorgen.

In beide landen komt er wel af en toe een medisch team voor een week, maar niet voor langere tijd. We weten nog niet wat we daardoor meer zouden kunnen doen. In Bangladesh worden dorpsdokters opgeleid. In een half jaar worden mensen getraind om de medische zorg in hun (afgelegen) dorp te geven. Als we daar wat langer zitten, kunnen we misschien aan die training bijdragen. Spannend. Het zal pionieren worden.

zaterdag 14 maart 2009

tijd en plaats bekend !

Het besluit is gevallen.

Tot op vandaag wisten we alleen maar dat we richting Azië wilden gaan, maar we hadden vele opties. Na nadenken, oriënteren en afwegen weten we welke kant we op gaan, en wanneer.



De kogel is dus door de kerk. Door de Kerk van de Nazarener om precies te zijn. Onze internationale kerk, vertegenwoordigd in ruim 250 landen, heeft één van de grootste hulpverleningsorganisaties ter wereld. Wij gaan meehelpen in Child Development Centers, projecten waarin dorpen, en dan vooral de kinderen, extra in de gaten gehouden worden en extra zorg krijgen. Corry, mijn vrouw, en ik, kunnen daarin meedoen, en dan gelijk medische zorg verlenen. Spreekuren houden in afgelegen dorpen, voor de armsten van de armsten in het land, op plekken waar zelden dokters komen.



We hopen in januari en begin februari (2010) in Bangladesh te zijn. De tweede helft van februari en maart helpen we mee in Sri Lanka. Wij zien het zitten, en de mensen daar ook. Maar er moet in de tussentijd nog een hoop geregeld worden: visa, huisvesting, vertalers, planning van onze werkzaamheden. Maar het wordt nu wel concreet.