vrijdag 10 juni 2016

Beenlengteverschil ontstaan op volwassen leeftijd is meestal een bekkenverwringing

Mevrouw Egmond komt bij mij voor lage rugpijn. Ze heeft deze pijn al enkele maanden, en is daarvoor al bij verschillende therapeuten geweest. Eén van die therapeuten vond een beenlengteverschil, en gaf haar zooltjes met een hakverhoging. Maar hoe komt iemand die al vijfentwintig jaar is uitgegroeid, binnen een paar maanden aan ongelijke benen?


zaterdag 28 mei 2016

Vraag nooit aan je dokter, welke sport je moet gaan doen

"Welke sport moet ik dan gaan doen?" vraagt Hans, als ik opper om meer te gaan bewegen.

Hans consulteerde mij vanwege pijnklachten en stijfheid hoog in de rug. Daar kon ik hem vrij snel van af helpen. Maar hij zit de hele werkdag achter een toetsenbord en beeldscherm, met zijn rug voorovergebogen en de schouders en het hoofd naar voren. Hij heeft een gedrongen postuur, met korte, stevige spieren, waardoor hij van nature al minder soepel is. Hij doet weinig aan lichaamsbeweging. Daardoor is de kans dat zijn klachten terugkomen, erg groot. 
Natuurlijk heb ik Hans gewezen op zijn matige zithouding. En kan ik Hans oefeningen geven om hem te helpen soepeler te worden. Maar een sport doen is meestal leuker, waardoor je dat makkelijker vol houdt.

woensdag 9 maart 2016

De enige goede bacterie is een dode bacterie

"Ik ga hier niet weg voor ik een antibioticakuur heb gekregen."
Met die woorden gaat Mirjam vastberaden voor mij op de stoel zitten.

zondag 17 januari 2016

Elk voordeel heeft zijn nadeel

Sofia twijfelt. 
Morgen is het tijd voor haar chemokuur. Haar twaalfde en laatste. 
Maar ze heeft pijn, in haar vingers en in haar voeten. Het is dezelfde pijn die ze bij de vorige kuren ook kreeg. Alleen toen was het na een paar dagen weer over. Nu komt het steeds terug. 
De chemokuur doodt de kanker, maar tast ook de zenuwen aan. En dat zorgt voor pijn. Deze pijn. Dit is een bekende bijwerking van deze chemokuur.